maanantai 7. helmikuuta 2011

Viihteen viihtymättömyys

Ei 90-luku aivan rectumista ollut. Ko. vuosikymmen antoi meille sentään Seinfeldin ja Internetin. Uskon jälkimmäisen olevan ihmiskunnan viimeinen suuri keksintö, toivottavasti olen väärässä.

Merkillepanin, että Jamiroquailta on tullut uusi levy. Ei kun hintavertailu alulle ja shoppaamaan. Reaalimaailman Suomi-nimisessä kennostossa uutuus-CD maksaa parisenkymmentä euroa. Ei houkuta maksaa löysää rahaa bleiseriasuisille middlemaneille, joten jälleen kerran Netti vei voiton. Sen syövereissä sijaitsee musiikin, elokuvain ja pelien ystävän virtuaalieldorado, jonkinlainen hinnoittelupolitiikan musta aukko, Play.com. Sen hinnat ovat järjettömän kilpailukykyisiä, ja sisältävät vielä postikulut. Lähes jokaisen tilaamani tuotteen olen saanut perille noin parissa viikossa. Olen syytänyt tuohon puljuun varmasti viisinumeroisen summan euroja viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kun Play.com tarjosi em. Jamiroquain uutuutta yhdeksällä eurolla (sis.pk.), jonka vaihtoehtona oli esim. epäluotettavamman Cdon.comin 19 euroa + postikulut 3 euroa, niin eiköhän ostopäätösvaa'an kallistumissuunta lie itsestäänselviö.

Miksi tämän tekstin otsikko ei sitten ole "Varauksetonta hehkutusta IV: Play.com"? Playn pääkallopaikka sijaitsee Englannille kuuluvilla Jerseyn veroparatiisisaarilla, missä tiliketkuilukaan ei näytä riittävän: jokunen vuosi sitten kävi ilmi, että saaristossa sijaitsevalla, lastenkotina toimineella valtaisalla kartanokompleksilla oli harjoitettu häikäilemättömän avointa lapsikauppaa. Asia oli pitkään julkinen hyshys-salaisuus: veneillään rantaan saapuneet pulleat rahamiehet saivat tusinavuotiaita seuralaisia vedenpäällisiin orgioihinsa varmasti playmaisen reiluun hintaan. Toinen vähintäänkin mielenkiintoinen juttu liittyy näiden megalomaanisten nettifirmojen työolosuhteisiin. Niiden epämääräisyys paljastettiin taannoin Amazon.com -nettikaupan kohdalla, ja eiköhän Playnkin vuoro vielä tule. Play saa järjettömiä määriä tilauksia lähes joka puolelta maailmaa, mikä vaatii järjettömän logistiikan, järjettömän kokoisen varastohallin, lukuisia työntekijöitä... ei siinä mitään pekkaspäiviä pidetä tai liittoon kuuluta. Amazonilla ainakin lähetyksiä pakkailtiin suht 24/7 -pohjaisesti, ja pienestäkin virheestä sai kenkää.

Halvalla hinnalla on aina hintansa. "Saattaa sisältää pieniä määriä ihmisoikeusrikkomuksia", kuiskaavat tuotteet meille. Mutta turhaan: yli kympin ovh:ta halvempien uutuuslevyjen boikotointirima on hyvinvointipaskiaisella suht sergeibubka-osastoa. Vaan entäpä, jos tilaisin Amazonilta tai Playlta aasialaisvalmisteiset adidaslenkkarit, niin kumoaisivatko akti ja artikkeli toisensa, tulisiko kahdesta miinuksesta plussa, syntyisikö sekä Reilun Kaupan Tuote että Reilun Kaupan Tilaus?


"Viihdettä voi tehdä vain viihtymättömyyteen." (Erno Paasilinna)

1 kommentti:

  1. Serkkupojalta, joka taajahkoon myös asioi Play.com:ssa, hävisi eräässä transaktiossa Visa-kortin luottoraja (4000€) - ei ole selvillä oliko se juuri tuon firman 'aikaansaannos' vai jonkun muun - onneksi luottoyhtiö korvasi vahingon (=kirjasi hävikkinä luultavimmatusti...)

    VastaaPoista