torstai 24. maaliskuuta 2011

Voittajakansaa

Tänään Itsenäisyyspuolueen eduskuntavaaliehdokas Jani Hirvimäki heitti lehdessä tutun, viime aikoina hiukan huolestuttavastikin yleistyneen provokaattion:

"Jos suomalaiset olisivat hävinneet viime sodissa, puhuisimme kaikki venäjää, eikä mitään pakkoruotsia olisi olemassakaan."

Jo jonkin aikaa maassamme käytyyn sisällissanasotaan puutun tarkemmin lähempänä em. vaaleja. Tuohon konfliktiin liittyvää sodassa voittamisen käsitteen hämmentämistä olen aina seurannut vain ja ainoastaan huvittuneena. Kun joku päkki on päättänyt, että olemme voittaneet talvi- ja jatkosodan, niin eihän hälle saa edes lingvististä järkeä puhuttua enää millään. Itselleni ikimuistoisin esimerkki sijoittuu teinivuosille, kun Saddam Hussein suureen ääneen julisti Persianlahden kriisin loputtua notta me voitimme.Ai niin, ja voitimmehan me myös kans... korjaan, vapaussodan.

Minulle on loppupeleissä aivan sama, miten ihmiset sodat tulkitsevat. Sota on absurdi asia, joten olkoon myös siitä keskustelu absurdia. Onhan jollain perverssillä tavalla lohduttavaakin, että sodassa voi näemmä olla joskus myös pelkkiä voittajia. Sitä minä vaan hiukka pelkään, että jos tänään päätämme voittaneemme sodan, niin huomenna ollaan kädet ojossa ja ylihuomenna jo otetaan revanssia.

Nöyryyttä peliin, kiitos, sillä "maantieteelle emme voi mitään" (J.K.Paasikivi).

J.K.Paasikivi (1870-1956)

4 kommenttia:

  1. Tässä asiassa hainkin sitä että keskustelua tulisi, no valitettavasti on tullu vasta yksi, eli tämä sinun tekstisi minä näen minun ja Stigin keskustelun Suomen ja Ruotsin kielen asemasta näin että sotaveteraanit puolustivat meille itsenäisyyden ja Suomen kielen.

    Sodathan hävittiin mut voitettiin että itsenäisyys säilyi siitä taas saa kiittää monia ihmisiä jotka jaksoivat puolustaa nykyistä maatamme ja oli myös keskustelutaitoa maamme johtajissakin. Nykyään ei ole enää itsenäisyyttä ja eikä omaa rahaa.

    T.
    Jani "Igor" Hirvimäki
    Itsenäisyyspuolue

    VastaaPoista
  2. Kiitos tarkennuksista ja siitä, että olet jaksanut reagoida, omalla nimellä. Lehtijutun voimakas kielikuva olisi toki ansainnut enemmänkin keskustelua... Pahoittelen, että jouduit välikappaleeksi tässä jo monta vuotta jatkuneessa "sodan voittamisen" lingvistisessä pohdinnassa, jonka radikaaleimmat koulukunnat eräillä hurjapäillä -juuri ne ns. päkit- tosiaan ovat omiaan herättämään ym. tekstini kaltaista paloa. Vointeja!

    VastaaPoista
  3. Useimmat maat ovat yksikielisiä, niissä on vain yksi virallinen kieli. Suomessa kuitenkin vaikuttaa ruotsalainen puolue- ja rahavalta ja kova sensuuri.

    Salaliitto! YLE julkaisi 13.3.2011 uutisen Euroopan Neuvostosta - jonka raportti julkaistiin jo 6 kuukautta sitten.

    Kepu haluaa koota suurimmat puolueet keskustelemaan pakkoruotsin käsittelystä vaalikampanjoissa. Puoluesihteeri Timo Laaninen toivoo, että eduskuntaan ei yritettäisi ratsastaa pakkoruotsilla.

    Keskustan järjestämä puoluekartelli häpäisee länsimaalaisen demokratian, johon ei sovi vaalikeskustelun minkäänlainen ennaltamäärääminen.

    Lahjovatkohan ruotsinkieliset säätiöt rahalla kepulaisiakin ?

    Useiden eri gallupien mukaan suurin osa suomalaisista tahtoo pakkoruotsin pois, mutta kepulit tahtovat oikein neuvotella, ettei siitä tehtäisi vaaliteemaa?

    - Koska Sdp on saanut vuosikymmenet niin valtavia rahasummia Ruotsista ja Rkp:ltä, ei se voi alkaa yhtäkkiä vastustaa pakkoruotsia, vaikka sen omat kannattajat sitä jo vastustavatkin.

    SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen sanoi 2.3.2011 radio Vegan ruotsinkielisille uutisille, että hän ja puolue on pakkoruotsin kannalla.

    Ettei vain demokratia pääsisi toteutumaan, koska puolue-eliitin mielestä kansa on väärässä?

    VastaaPoista
  4. "Eliitti"? "Kansa"?

    "Sinisessä nurkassa otteluun valmistautuvat Björn Wahlroos ja Jorma Ollila, punaisessa nurkassa verryttelevät Veeti Virtanen ja Aino Korhonen". Matchen ska börja på söndag.

    VastaaPoista