torstai 31. maaliskuuta 2011

Music Wants To Be Free

"Information Wants To Be Free" oli ainakin takavuosina piraattihenkisten tietokonenörttien yksi iskulause. Nyttemmin nämä samat kaverit ovat järjestäytyneet puolueeksi ja tavoittelevat maahamme samanlaista tekijänoikeustilannetta kuin mitä Kiinassa on ihmisoikeustilanne. Artistien etuja ajava tekijänoikeusjärjestö Teosto on latistettu "mafiaksi" perussuomalaisenkaltaisella retoriikalla.

Kevään 2011 aikana olen pannut merkille, että hitto: eihän tämä musiikki mitään elätä. Se näyttää olevan suurissa kansankerroksissa lähtökohtaisesti harrastus tai kutsumus. Tekijöiden syvät, nöyrät rivit poltetaan loppuun taulukkopalkoin ja kohdeavustusalmuin. Kun joku erehtyy tienaamaan musiikilla, kirkuvat seiskojen ja iltisten lööpit notta karitapio tienasi taas miljoonan, katso kuvat.

Itsekin ilmeisesti teen oletusasetuksellisesti talkootyötä. "Oikea työ"hän on se, mistä maksetaan. Valehtelematta yli puolessa saamistani työtarjouksista, tulevat ne sitten puhelimitse tai e-mailitse, sanotaan aina erikseen sivulauseessa tyyliin "saat toki korvauksen" tai "tästä myös maksetaan". Vautsi vau, että oikein palkkaa, rahalla maksavat! Alkoivatkin jo kyllästyttää nämä kuukausittaiset pankkikeikat (joka kuun viimeinen päivä kuusi settiä jazzia OP:ssa), taloyhtiökeikat (joka kuun neljäs päivä viisi tuntia iskelmää isännöitsijän ja huoltomiehen korvaan) sekä lähikauppakeikat (Ipaneman tyttöä ja muuta bossaa lihaosaston nurkassa niin kauan kunnes ruokakassi on maksettu, noin 3 tuntia). Kännykkä- ja laajakaistaliittymälaskut saan sentään katettua myymällä hanuria Turuntien ja Länsirannan kulmassa.

Seuraavalla kerralla pyytäessäin' putkimiestä kämppääni hommiin muistan takuulla mainita, että kyllähän sä tästä palkkaakin saisit. Tai pestatessani työläis-sekstetin rakentamaan pakettitaloni taidanpa siinä sivussa tokaista, että ei hätää, ei teiän tätä ilmatteeks tartte tehä.

Keskiajan suomalainen  leikarikulttuuri elää yhä. Leikari oli pellen, narrin ja bardin sekoitus, jota sai surutta töniä, kampitella, pahoinpidellä ja kieritellä paskassa ja höyhenissä. Sitä vaan edelleenkin ihmettelen, että kuka ihme tuota leikarin hommaa halusi silloin aikoinaan tehdä? Ilmeisesti leikarit harjoittivat halveksittua ammattiaan jonkinlaisesta pakosta.

Villevalolla jättitulot, katso video.

3 kommenttia:

  1. Kuis sää ny tommottis, kyl maar ny sul keikkaa pukkaa, tommone joviaali haitarimuusikko.

    VastaaPoista
  2. Ja tää on jotenkin nöyryyttävää, nää 'tunnussana' fucking kyselyt täällä. Etkö voisi tosiaankin palata 'ihmisten ilmoille' , voitas vaihtaa tosi-ajassa ajatukset. Vaikka sitten vaan ne tyhmätkin. :)

    VastaaPoista
  3. Aihe on yltännä viime päivinä ihan valtakunnalliseksikin saakka: isompiin, "oikeihin" orkestereihin ei kuulemma enää löydy soittajia. Orkestereiden independenttien sun muiden päättäjäin kanta on se, että soittajat eivät ole tarpeeksi hyviä, jolloin on "pakko" rekrytä Virosta ja Kiinasta. Lienevät siinä sivussa myös nöyrempiä ja halvempia. Muusikkojen liiton näkökulma taas on käytännössä se, että soittajille maksetaan työhön nähden paskaa palkkaa, kutsumus ei elätä, däts it.

    VastaaPoista