keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Ainoa tanssi -runoesitys Kiskossa


Kahtena viime vuonna Helsingissäkin saakka kiertäneellä Saima Harmaja -runokokonaisuudellaan valloittanut salonseutulainen poikkitaide-trio Eila Mamia - Aki Toivoniemi - Janne Kuusinen on tarttunut tällä kertaa Unto Kupiaisen (1909-1961) tuotantoon, osin muistuttaakseen, että suomalainen miesrunous ulottuu myös ns. "loirileino-kuplan" ulkopuolelle, osin tutustuttaakseen yleisöä tähän suotta unohdettuun, perinteisen ja modernin rajaa kiehtovasti kutittavaan runoilijaan. Viitisenkymmentä teosta (, joista 14 runokirjoja) julkaissut Kupiainen on kunnostautunut myös kääntäjänä ja tutkijana.

Eila Mamian kokoamassa ja lausumassa runokokonaisuudessa "Ainoa tanssi" punaisena lankana on elämä. Paitsi Kupiaisen nimirunossa, myös koko esityksessä elämä vertautuu tanssiin, muodostaen ainutkertaisen liikesarjamme, vauvasta vanhukseen valssaten, välillä vaihtoaskelin, välillä vaivatta viilettäen, vuoroin vieden, vikisten. Aina ei ainoa tanssi suju kuin tanssi.

Koska tapahtuma nivoutuu runon ja suven päivään (6.7.), ei legendaarista Eino Leinoa (1878-1926) ole hennottu sivuuttaa. Hänenkin runojaan on siroteltu mausteiksi sopiviin väleihin sekä lausuttuna että laulettuina Heikki Sarmannon, Ahti Sonnisen ja Perttu Hietasen sävelin. Kupiaisen runojen tarttuvat, yllätykselliset sävellykset, joissa laulelmallisuus kohtaa häkellyttävän sulavasti populaarit elementit, on tehnyt Aki Toivoniemi. Pianon ja harmonikan takaa löytyy sovitusprosessissa mukana ollut hulvaton muusikkovisionääri Janne Kuusinen. Luvassa on viimekertaista Harmaja-projektia veijarimaisempaa otetta, josta ei tummanpisteliään huumorin elementtejäkään puutu.

Lapsi lattialla tavaa aavistellen aapistaan,
kunnes kerran silmät avaa, katsoo Kirjaan Suurempaan.

Rivit rikkoutuen kulkee monta kertaa kirjainten,
kunnes saapuu Hän, ken sulkee viime kerran kirjan sen.

Unto Kupiainen: Kirja (ote)


Klikkaa YouTubesta maistiaisia tapahtumasta!
Ainoa tanssi
· Syysaavistus · Totuus