lauantai 17. maaliskuuta 2012

Bzzt

Lääkäriä tulee kunnioittaa aivan yhtä paljon kuin poliisia ja upseeria, sillä näiden ammattikuntien edustajat ovat aina oikeassa, eivätkä he joudu vastuuseen virheistään. Lääkärit ovat kyllä minulle henk.koht. karvan verran noiden kahden muun yläpuolella, sillä lääkäreillä lisä-respectia suo laite, joka sanoo bzzt. 

Seniorit ja seniruunat monasti kauhistelevat sitä, kun nykyään ei enää erota, onko julkisella puolella häntä hoitanut kloppi/tyttö kandidakti vai Oikea Lääkäri. Tietenkin se siinä nimikyltissä lukisi, mutku ei näje. Vaan a vot: ei muuta kuin kuulolaitteen volaa lujemmaksi resepti-A4:ien yhteennitomisvaiheessa, jolloin pätevyys paljastuu. Jos kuuluu perinteinen krunts, on vastassa kandi, ja jos bzzt, jo-valmistunut lääkäri.

Lääkärikoulutuksessa opetellaan automaattisen nitojan käyttöä noin 28 opintopisteen verran. Eniten nitomakoulutusta annetaan tuleville Mehiläisen lääkäreille sekä somalialaisille gynekologiksi tähtääville vaihto-opiskelijoille.

Lääkäreiden valmistujaiset on upea tapahtuma. Puheita, pönötystä, pirtuboolia, eläköönhuutoja, yleiskielisiä vanhempia kirurgeja, lääkeimperiumien sith-lordeja, anekdotiaalisia potilaskertomuksia, jotka alkavat tästeikyl sais kertoo mut. Lääkäriyden loppukokeen läpäisseet promovoidut pukevat yksissä tuumin rivissä valkotakkinsa ylle, minkä jälkeen jokainen alumni menee vuorollaan ylilääkäridekaani-inkvisiittorin luo noutamaan oman automaattisen nitojansa. Kurssin priimus saa lisäksi stipendinä 5000 kullattua lisäniittiä. Varaparistotkin sai vielä muutama vuosi sitten, mutta sittemmin lääkärikoulutuksessakin on alettu säästää lisää hallintohenkilöstöä palkkaamalla.

Mikäli kandidaatti jää kiinni sähkönitojan luvattomasta käyttöönotosta, seuraa siitä ankara rangaistus, joskus jopa nitomakonelähestymiskielto. Näitä paljastuneita valelääkärejä on Suomessakin ollut otsikoissa viime aikoina ihan peräti muutamia.

Esim. Etelä-Euroopassa ja Venäjällä ei kaikkialla vielä ole sähköisiä nitojia, joten sieltä on emigroitunut teknologisempiin ja hyvinvoivempiin maihin kymmeniä tuhansia päteviä lääkäreitä parempien, automaattisempien nitojain toivossa.

Stetoskooppikaulainen ja otsapeilinen lääkärihahmo on 2010-luvulle tultaessa auttamattomasti vanhennut. Ei ole vielä tiedossa, mikä on maamme julkisen terveydenhuollon viimeinen niitti, mutta ainakin se tulee sanomaan että bzzt.

Bzzt!