tiistai 26. huhtikuuta 2011

Varauksetonta hehkutusta V: Sivistyksen turha painolasti

Entinen YLE Radio 1:en pääjehutar ja pomonpomoni Minna Lindgren on lukenut sanasta sanaan Kariston kustannusjohtaja Väinö Hämeen-Anttilan yksin kokoaman kaksiosaisen "Uuden tietosanakirjan". Sen osat julkaistiin 1928 ja 1932. Jo ensimmäinen osa (A-Hiawatha) haukuttiin tuoreeltaan, mutta Hämeen-Anttila päkersi silti toisenkin osan (Hibbing-Öölanti) valmiiksi, tuloksena ainutlaatuinen häpeäpilkku suomalaisen kustannustoiminnan historiassa.

Mutta ennen kaikkea erittäin herkullinen häpeäpilkku, varsinainen aarreaitta vanhentuneiden verbaaliperversioiden ja korkeatasoisen huonouden ystäville. Ja kun materiaali päästetään satiirin sekä woodyallenismin taitavan Lindgrenin filtteröitäväksi, on tulos hulvaton, paikoin hysteerisen hauska. Jostain syystä (oma arvioni: henkilökohtainen kauna) kirjailija Matti Mäkelä lyttäsi Hesarin arviossaan tämän kirjan täysin. Ilmeisesti Lindgrenin olisi pitänyt jäävätä itsensä totaalisesti, olla täysin hipihiljaa lapsuusmuistoistaan ja sukunsa anomaliteeteista. Suosittelen jättämään Mäkelän tekstin huomiotta, sillä hän on väärässä. Näin on juuri hyvä: jälleen kerran todistuu myös se, ettei parhaita henkilöhahmoja keksitä, vaan ne ammennetaan nimenomaan todellisuudesta, oli sitten kyse unohtuneista historian "suuruuksista" tai Lindgrenin omista vastaantulijoista. Järjellinen ja looginen olento olisi ilman muuta esim. sitä mieltä, että Lindgrenin anekdooteissa siellä täällä esiinpulpahteleva "Puujalka-Mummo" on vahvasti fiktiivinen. MutEi: faktiivinen on!

Tietosanakirjalle, josta löytyvät mm. seuraavat hakukohdat, ei kertakaikkiaan voi olla länpiämättä:
avocado Asianajaja.
cancan Rivoliikkeinen algerialainen katrillitanssi.
chapeau à claque Hattu, jonka leveät röydät on sivulta taivutettu ylös litistettyä kupua vasten sakaraksi hatun otsa- ja niskapuolelle.
Crébillon, Claude Kirjailija, jonka teoksia Väinö Hämeen-Anttila luonnehtii: "Kulttuurihistoriallisesti merkityksellisiä pornografisia romaaneja."
delirium Hourio.
écharpe "Shärppi", olkapäältä uumille sidottu vyöhikkö; kannike, hankkilus.
ejakulatio Ruiskautus.

Kyllä, tunnustan: olen vasta f-kirjaimen kohdalla. Uskallan silti tapojeni vastaisesti hehkuttaa varauksetta jo nyt. Ja ei kun asappina ajankohtana divareihin penkomaan, josko vaikka Hämeen-Anttilan tietosanakirja löytyisi. Helppoa löytäminen ei Lindgrenin mukaan ole. Mutta pitäähän elämässä mielekästä arkeologiaa olla. 

Kirjan idea on lähtöisin amerikkalaisen toimittajan A.J.Jacobsin kirjasta The Know It All. Siinä Jacobs kahlaa läpi Encyclopaedia Britannican 44 miljoonaa hakusanaa.