maanantai 17. tammikuuta 2011

Stieg Larsson

Ruotsalainen Stieg Larsson on kirjoittanut ns. Millennium-dekkaritrilogian. Pahat kielet tosin kertovat, että kirjoitustyön on käytännössä tehnyt hänen vaimonsa, koska mies ei osannut itse kirjoittaa kunnollista kieltä.

Millennium-dekkaritrilogiassaan Stieg Larsson kertoo meille Lisbeth Salanderista. Lisbeth Salander on moniongelmainen, rankka punkbitch, joka ratkoo rikoksia räveltämällä Mac-tietokonetta. Lisbeth Salander on ehkä uskottavin salapoliisihahmo koskaan. Esimerkiksi jos Lisbeth Salanderilla olisi huono, alati lagaava PC, hän ei olisi ollenkaan uskottava. Suuri yleisö on ottanut Salanderin luontevaksi jatkumoksi ruotsalaisen laatupolisismin kaanoniin. Etenkin miehet, jotka rakastavat Noomi Rapacea.

Millennium-trilogian osat ovat "Miehet jotka vihaavat naisia", "Pilvilinna joka romahti" sekä "Tyttö joka leikki tulella". Sujuvammat muodot olisivat "Naisia vihaavat miehet", "Romahtanut pilvilinna" ja "Tulella leikkinyt tyttö". Pilkutuksettomuuteen en tällä kertaa puutu, koska olen hulvattomalla hälläväliä-tuulella.

Näillä näkymin Millennium-trilogialle on luvassa jatkoa. Mikäli kyseistä jatkoa suoltuu, filmatisointejakin takuulla tulee. Niistä jonkin yleisössä istuu ehkä pikkutyttö, joka puolessavälissä leffaa huutaa suureen ääneen, että "tämähän on ihan från rektalområde!"

(Po. "Stieg Larssonin uudet vaatteet paljastanut pikkutyttö".)