perjantai 21. tammikuuta 2011

Ampumahiihto

Tänään tuli tv:stä naisten ampumahiihtoa.

Jerry Seinfeldin herkullisimpia stand-up -momentteja on pätkä, jossa hän pohtii, mikä on typerin talviurheilulaji. No, ampumahiihtohan se. Ensin hiihdetään, sitten ammutaan "sniper rifle":llä. Miksei yhtä hyvin voisi kehittää kesäolympialaisiin lajin, jossa uidaan jonkin matkaa, ja välillä kuristetaan joku?

Mutta hei: luulenpa, että 2010-luvun ampumahiihto on nykyisille kolmevitos-neljävitosille samaa kuin mitä mäkihyppy oli heille 80-luvulla! Ampumahiihtäjien nimet ovat nimittäin nykyään aivan yhtä kiehtovia kuin mitä kasarimäkikotkien nimet aikoinaan, tosin ehkä hieman perverssimmällä tavalla. En ole vieläkään päässyt yli esim. kroatialaisesta Jakov Fak:ista ja ukrainalaisesta Serhiy Semenovista, jotka ovat viime vuosina tulleet tutuiksi. Ja tänään 43.:nneksi sijoittui venäjätär nimeltä Svetlana Sleptsova. Ei muuten voi ihmisellä olla väsyneemmän kuuloinen sukunimi! Meikäläinenkin nukahti sohvalle viideksi minuutiksi, kun näin em. naisen makuuammunnassa!

Kun normaalihiihtopuolella kultakauttansa elää vielä norjalainen Petter Northug, tulee väkisinkin mieleen, että siistinnimisten mäkihyppääjien aika on auttamattomasti ohi. Nykypäivän Bulaut, Koglerit, Kalsot ja Felderit kisaavat tasaisella. Ja myös kesäisin, viheriöillä: jännitän tv:n golf-lähetyksiä seuratessani aina Fred Funkin puolesta!

En muista, kuka voitti tänään.