torstai 27. tammikuuta 2011

Pörssi

Ei kahvi oikeasti kallistu. Kyse on vain siitä, että Pörssikeinottelijat pitävät kahvin hinnan keinotekoisesti korkealla mahdollisimman paljon vastikkeetonta rahaa saadakseen. Vähän väliä Kansalainen joutuu käyttämään lähikaupassa koko kirosanarepertuaarinsa huomattuaan presidentin maksavan taas 30 snt enämpi. Kerran parissa viikossa on hypermarketissa costaricapaketti tarjouksessa kahdella eurolla (1 / eläkeläinen). Ko. alennusmyyntien yhteydessä syntyvissä kahvikaaoksissa loukkaantuu keskimäärin 3-5 senioria, lähemmäs kymmenen, jos on liukas keli. Iltapäivälehdet käyttävät täysin surutta termiä "kahvikatastrofi".

Eräänä kauniina päivänä Kansalainen sitten kohtaa kotibileissä kaverinkaverinsa Pörssikeinottelijan. Pörssikeinottelija kertoo Kansalaiselle olevansa Pörssikeinottelija. Kansalainen tietää, mitä se tarkoittaa, mutta tästä huolimatta hänen kasvoillensa sulaa maireanluonnoton, tahaton perseennuolentahymy. Sen sijaan, että Kansalainen ja hänen KanssaKansalaisensa veisivät Pörssikeinottelijan nurkan taa ja kurmoottaisivat tästä perkeleet pellolle, tyytyy sivistynyt Kansalainen vain gandheilemaan ja sovittelemaan älävaansuutu-äänensävyllä: "Meidän lähtökohtamme on vaan hiukan erilaiset", "Sulla on sun mielipiteet, ja mä kunnioitan niitä", "Mitä siitä tuliskaan jos kaikki oltais samaa mieltä" tai "Kyllä meitä kaikkia tarvitaan täs maailmas".

Näin se menee, mittakaavan koosta riippumatta. Kansalaisen yleisin kuolinsyy on kiltteys. Algerialaiset, tunisialaiset ja egyptiläiset Kansalaiset: kyllä minä teitä hiukan kadehdin.